Kad mi nije dobro u glavi vraćam se prošlosti. Valjda se tako lečim od sadašnjosti. A muzej uspomena je krcat. I ne samo meni. Breme je to. Takav sentiment me zaskočio krajem prošle godine kada mi se Ljilja koja vodi Jugotonovu prodavnicu u Nušićevoj požalila da im je prethodne noći neko razbio izlog. - I šta je ukrao? - Oba vinila YU grupe i LP „Angel's Breath“ Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube. - I šta još? - Ništa više!

Ljudi su povinilili preko noći. Ta prodavnica je u samom centru, pored zgrade opštine, verovatno je pokrivena kamerama, a policijska stanica je odmah tu iza ugla. Izazov vinila je izgleda bio jači od opreza. Odmah sam to ispričao Žiki Jeliću. Ukradene su njihove poslednje dve ploče “Dugo znamo se” i “Evo stojim tu” koje su do tada bile objavljene samo na diskovima. A provalnik je imao ukusa, „Angel’s Breath“ je neobičan album, nastao u Brazilu poganih devedesetih, a prošle jeseni je prvi put izdat na vinilu. Sada sam opet zabrinut za njihov izlog jer upravo stiže još jedan raritet, album „Modra rijeka“ koji su Indexi izbacili 1978. godine. Posle nekoliko vanvremenskih pesama koje su snimili početkom sedamdesetih, počeli su da se muvaju po festivalima zabavne muzike izvodeći pretežno beznačajne šlagere. I taman kad su bili otpisani, smislili su ovaj album kao vrhunac karijere. Ozbiljan, urađen po poeziji Mehmedalije Maka Dizdara a nju su obavili muzikom Bode Kovačevića i Fadila Redžića. Podjednako mi je značilo i novo objavljivanje prvog i vrlo uticajnog albuma grupe Time. Bitno je što su ta reizdanja na kvalitetnoj plastici, a omoti dopunjeni dokumentima i tekstovima struke (ali prave).

U okviru temeljnog obeležavanja četrdesetogodišnjice novog talasa su stigli „Paket aranžman“, debi albumi Šarla akrobate, Električnog orgazma i Haustora. I skoro sve je prodato unapred, pa se sada očekuje novi tiraž tih ploča. Ja se posebno radujem najavi Croatia Records-a da će reizdati ključni album Idola „Odbrana i poslednji dani“. I jako me zanima kako će zvučati posle obrade snimka savremenim metodima. Tu su i male kuće Šareni dućan iz Koprivnice i zagrebački Blind Dog koji su (kad već nismo to mi uradili) reizdali voljeni album „Nestvarne stvari“ neprežaljene novosadske grupe Luna. Objavili su i snimak koncerta koji je Električni orgazam odsvirao u Varšavi 2013. godine. A ta ploča je do sada mogla da se nađe samo na poljskom tržištu. Duplim vinilom „Ulje je na vodi“ su podsetili na koncert Haustora iz „Kulušića“ odsviranog 1982. godine. Posebno me iznenadilo što su javnosti ponovo, i to 35 godina kasnije predstavili zaboravljeni jazz rock album „Furda“, pokojnog bubnjara Korni grupe Vladimira Furduja. To je bio hrabar poslovni potez. A Dallas Records je iz prošlosti vratio „A dan je tako lijepo počeo…“ i „Zastave“ značajne punk i novotalasne albume riječkih Parafa.

Nije interesovanje gramofondžija usmereno samo na veterane. Iz Pančeva dolazi Buč Kesidi, jedan od atraktivnijih novih sastava koji je pet stotina primeraka vinila „Euforija“ rasprodao u pretplati, tako da se ploča nije ni pojavila u klasičnoj prodaji. Taj album je objavio agilni Ammonite Records koji je i brojne druge nove sastave doveo na gramofone. Nažalost, osnivač i vlasnik te diskografske kuće Dejan Bošković je krajem februara preminuo pokošen koronom, pa ostaje da se vidi ko će nastaviti njegovu misiju. Nabrajanje povratka dobrih delova prošlosti i stvaranja lepše sadašnjosti može dugo da traje. Samo sam poželeo da nagovestim šta je za telo bolje od bromazepama. I okrugli tanjir gramofona je neka vrsta pilule za smirenje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

ČITAJTE JOŠ

Scroll to Top
Korpa
  • No products in the cart.