Mnogo sam duhovita

Nordijski noar nije tu da bi vas zabavio, i oni koji vole žanrovski klasično napisane trilere u kojima ih isključivo zanima odgovor na pitanje ko je ubica možda će se naći razočaranima jer će bavljenje ozbiljnim društvenim temama shvatiti kao „skretanje sa teme”. Ne, baš to „skretanje sa teme” JESTE srž i srce nordijskog noara.

I tu dolazimo do onog velikog koraka koji je napravio nordijski noar. Naime, trileri su dugo bili posmatrani kao „niža” vrsta žanrovske književnosti. I trebalo je da prođe dosta vremena da se pojave autori koji će promeniti ovu sliku. Slična stvar se desila i u filmskoj umetnosti – setimo se samo kakvo je to bilo iznenađenje kada je jedan krimić, kineski film Crni ugalj, tanak led, osvojio Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinskom festivalu 2014. godine. Ili kada je, da se vratimo književnosti, psihološki triler Uspavaj me Lejle Slimani pre četiri godine osvojio Gonkurovu nagradu, najprestižnije francusko književno priznanje. Autori trilera su se postepeno odmakli od pukog ispunjavanja žanrovskih zakonitosti, i čitaoci su to prepoznali. A nordijski noar se vremenom pokazao baš kao ta „karika koja nedostaje” između kriminalističkog žanra i lepe književnosti, i zasluženo stekao veliki broj poklonika koji pasionirano čekaju svako novo izdanje svojih omiljenih skandinavskih autora. Kada smo u Dokazu započinjali ovu ediciju, ideja nam je bila upravo to: da vas upoznamo sa autorima i romanima koji imaju tzv. dodatnu vrednost – da su, pored toga što su uzbudljivi trileri, i kvalitetno napisana književna dela koja će vas podsticati na razmišljanje. 

Pored kritike društva, postoje još dve stvari po kojima je ovaj žanr postao prepoznatljiv, a to su oštećeni likovi detektiva i fantastični opisi prirode nordijskih zemalja. Tako je ceo svet upoznao (i zavoleo) Nesbeovog Harija Hulea koji prkosi autoritetima, odaje se alkoholu i bori sa svojim ličnim demonima. Hening Mankel nam je predstavio Kurta Valandera koji ima problematičan odnos i sa ćerkom i sa ocem, previše pije, hrani se i živi nezdravo, i isuviše lično doživljava svaku istragu. Indridasonov inspektor Erlendur živi sam nakon propalog braka, nema skoro nikakav odnos sa ćerkom i sinom i izjeda ga krivica zbog smrti mlađeg brata u detinjstvu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

ČITAJTE JOŠ

Scroll to Top
Korpa
  • No products in the cart.