Električni orgazam – To što vidiš to i jeste

Električni orgazam je još 2010. godine snimio disk “To što vidiš to i jeste”. Za teritoriju bivše Jugoslavije, Dallas Records je tada objavio i prošireno izdanje tog albuma koji je imao klasičan booklet i tri dodate pesme “Mister ministar”, “Gde god odem” i “Da, da, da, da”. Tada se Električni orgazam posle više od dvadeset godina vratio na tržište Hrvatske i Slovenije. Uz to, zagrebački reditelj Tomislav Pović je snimio spot za pesmu “Mister ministar”.

Respektabilna karijera prvoboraca beogradskog novog talasa krunisana je albumom koji sadrži mešavinu rocka, soula i funka, vanvremenske pesme sa nizom detalja, muzičke kreativnosti i lirske sofisticiranosti.”To što vidiš to i jeste” integralna verzija albuma sadrži 10 pesama (60 minuta),  a autorski su ga potpisali Srđan Gojković Gile, Ljubomir Đukić i Branislav Petrović Banana. Omot je dizajnirao Lazar Bodroza (“Metaklinika”) i sadrži sve tekstove pesama (autor Gile) i fotografije Branislava Rašića. Pesma “Mister Ministar” je drugi singl sa albuma i za nju će u januaru biti snimljen spot. Produkciju je uradio Voja Aralica, a zabeležili su neuobičajeno dugačke pesme. Vokalne uloge su podelili Ljuba i Gile, a gost je bio Dragomir Mihailović Gagi (gitara). CD je deljen uz karticu mobilne telefonije, a za standardno izdanje su dodate “Mister ministar”, “Gde god odem” i “Da, da, da, da”. Aprila 2012. godine Dallas Records je objavio “To što vidiš to i jeste” sa bonus diskom na kome su nova pesma “Sedam dana (je nekad dovoljno)”, koncertni snimci starih pesama, videospotovi i single edit verzije novijih tema.

Zahvaljujući velikoj ljubavi koju njihov frontman Srđan Gojković Gile gaji prema vinilima, nedavno je taj album objavljen na ponovo aktuelnom “starinskom nosaču zvuka”. Sve pesme sa ”To što vidiš to i jeste” je na duplom vinilu reizdala kuća Odličan hrčak 2020. godine. Paralelno su dobili još jedno vinilno izdanje. El org vinilmania je doduše, krenula ranije.  Na dva koncerta u Domu omladine su 26. i 27. decembra 2015. obeležili 35 godina od osnivanja, a gostovali su njihov originalni član basistkinja Marina Vulić (sada Geraghty), prvi gitarista Ljubomir Jovanović Jovec i basista Jovan Jovanović Grof. Drugi nastup je Long Play objavio 2016. na vinilu “Puštaj muziku!”. Trideset godina od objavljivanja albuma “Letim, sanjam, dišem” obeležili su prigodno: Mascom je 2019. godine objavio CD i vinil sa prvim, svedenijim verzijama pesama. Od ranije neobjavljenih tu su “Zagreb” i “Princeza”, a “Sve ste vi naše devojke” je sa koncerta iz 1988. godine. Hrvatske kuće Šareni dućan i Blind Dog Records su objavile 2020. vinil “Warszawa ‘13” sa snimkom koncerta koji su Gile i društvo u Varšavi održali 18. januara 2013. godine. Prvobitno je taj nastup objavljen u Poljskoj, ali samo na disku.I šta sad, odvojiti u polici za vinile još mesta za ova izdanja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

ČITAJTE JOŠ

Scroll to Top
Korpa
  • No products in the cart.