“Angel’s Breath” – Psihodelični samba rock

U ono najgore vreme, decembra 1993. godine, Milan Mladenović je uz pomoć prijatelja, uspeo da otputuje u Brazil. I da tamo sa Mitrom Subotićem Subom, novosadskim muzičarem raskošnog talenta, ishemija neobičan album “Angel’s Breath”. CD se nažalost, pojavio posle njegove smrti ali je nedvosmisleno pokazivao koliko su se Suba i on dobro uklopili. I koliko su svežih ideja imali.

Suba je još sredinom osamdesetih godina u Jugoslaviji stekao naklonost muzičkih sladokusaca. Delovao je pod imenom Rex Ilusivii, komponovao je ambijentalnu, elektronsku muziku, ali i prave radijske hitove. Od marta 1990. godine je živeo u Brazilu gde je brzo prepoznat kao kvalitetan autor i producent. Budući da su Milan i on već snimali tokom osamdesetih godina, “Angel’s Breath” je postao kruna njihovog rada. Tokom te zime su zajedno sa brazilskim muzičarima stvarali novu muziku, i mada je bila drugačija predstavljala je logičan nastavak prethodnih radova. Rezultat je bio originalna mešavina ritmova i stilova ili kako je to Milan objasnio: “psihodelični samba rock sa balkanskim uticajima”. Nažalost, život ove ploče nije bio dug jer je objavljena u ratno i sirotinjsko vreme. CD je objavio njihov prijatelj koji je samo zbog ovih pesama osnovao diskografsku kuću Imago. Zbog izolacije i prekinutih veza, brojni Milanovi i Subini poštovaoci sa ex YU prostora nisu mogli da dođu do izdanja. Sada je ono u punom sjaju predstavljeno starim ali i novim zaljubljenicima. Uzbudljivo je podsetiti se tema “Ogledalo”, “Praia do ventu eternu”, “Metak”, “Assassino”, “Crv”. Vreme im nije naudilo. Naprotiv.

Reizdanje albuma “Angel’s Breath” (na disku i prvi put na vinilu) su zajednički pripremili Fondacija Milana Mladenovića i Croatia Records. Po novim standardima LP je na 180 gramskom vinilu a sadrži i download code MP3 verzije albuma. “Angel’s Breath” je promovisan 21. septembra na Milanov rođendan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

ČITAJTE JOŠ

Scroll to Top
Korpa
  • No products in the cart.